Let's Grab the Offer!!!!

Thursday, September 15, 2011

Jangan makan ikan sardin!!!

Tadi ade sorang kawan aku forward kan e-mail...tajuk die 'JANGAN MAKAN IKAN SARDIN'...first thing yang terlintas kat otak aku...aku ngatkan ikan sardin de wat orang keracunan ke pe...tapi bile dah bace e-mail yang panjang berjela tu....rupenye die cakap pasal cam mane ikan sardin leh menyebabkan cancer...citer orang tu panjang sangat...sini aku ringkaskan je la ea...die just cakap...macam yang kita sume tao...tulang ikan sardin kan lembut je...katenye klo rebus sendiri ikan sardin yang segar...3 hari 3 malam pun...tulang tu tak kan jadi lembut cam yang dalam tin tu...which means....ade la something bahan kimia yang diletakkan kat dalam tin tu..sampai ikan tu jadi cam tu...bahan kimia bersifat karsinogen...emmm...tak tao la kan ape bende tu...tapi die cakap...leh menyebabkan cancer...contohnye cam fibroid...ini yang agak menarik perhatian aku la...sebab dalam keluarga aku....ade la beberape orang yang da mengidap fibroid ni.....klo pikir2 kan...cam logik jugak..tapi xtao la kan....dalam e-mail tu die bagi contoh jiran die yang suke sangat makan ikan sardin dan maggie...wanita berkerja la katenye..sampai kene buang rahim....Allahhualam....tapi kte boleh la ambil langkah berjage-jage..klo boleh elak-elakkan...kita cube la kan... kita pown sume tao...sebenarnye makanan-makanan segera cam sardin or maggie tu...memang tak bagus pown..just kesannye lambat ngan cepat je....so..same-same la kite sume jage kesihatan ea...especially sahabat-sahabat wanita sume....=D
Photobucket

5 comments:

ziraziz said...

ru,ors ni dh lama..maybe btl gak sbb lgpn mknn dlm tin kan ada byk bhn pengawet...ye la nk bg mknn thn lama...so mcm2 chemicals ada...

..nEiL.. said...

emm tu la..elok jgk la kte elakkan..utk kslmtn...=D

Khalid Amin said...

Dah lama tak makan sardin.. Nani, dah follow awak, follow kita balik ye.. Mari promote blog kawan2..

..nEiL.. said...

owaittt2...no prob...tq khalid..=D

Mas said...

=D