Let's Grab the Offer!!!!

Monday, October 17, 2011

Budak kene langgar kat China.. How heartless they are...

tadi aku ada tengok news ni kat berita tv3...tapi tak tengok tol-tol sangat sebab ngah wat keje len.... but then.. my cousin ade post kan pasal video tu kat fb tadi...so aku pown rase nak tengok la kan.... emmmmm....da tengok...memang dasyat orang kat China ni upenye...takde hati perasaan ke ape entah..='(..bukan manusia agak nye...terang-terang budak kecik tu terbaring kat jalan ngan darah-darah...bole pulak dorang ni lalu and buat tak tao je...die ngat budak tu anak kucing ke ape...terukkk betul....Alhamdullillah kat Malaysia ni kita masih ambil berat sesame lain..... hopefully tak ade la benda camtu jadi kat Malaysia ni...let us try to be concern okey....tapi jangan terlebih pulak...=D

 ini video nye...kalau nak tengok...boleh la tengok how heartless they are..
 

Saturday, October 1, 2011

Cara-cara tukar pinjaman PTPTN kepada biasiswa (Sarjana Muda dengan Kepujian Kelas Pertama)

Untuk student yang dapat Kelas Pertama dengan Kepujian...korang boleh la apply untuk petukaran pinjaman ke biasiswa ni...tapi macam biasa lah...ade la prosedur-prosedur yang korang kene ikut...untuk tengok pekeliling tentang pertukaran ni...korang leh la bace kat link ni ea untuk lebih faham situasi dan syarat-syaratnya.(PEKELILING PENUKARAN PINJAMAN KE BIASISWA) Antara maklumat penting yang ade kat dalam pekeliling ni korang boleh tengok kat bawah ni okey =D:


SYARAT-SYARAT UNTUK PERMOHANAN LAYAK DIPERTIMBANGKAN: 


DOKUMEN-DOKUMEN YANG PERLU DIHANTAR KE PTPTN:

 
Korang perlu hantar semua dokumen ni beserta dengan surat permohonan.  Surat permohonan tu korang taip la sendiri...simple pown okey...just mention name korang...pointer kelas pertama tu berapa...no.ic...dan maklumat-maklumat peribadi yang penting.  Untuk student UiTM...dokumen yang ke (iv) tu...x perlu sertakan pown...sebab UiTM memang da diiktiraf dan diketahui umum...=D
Untuk pengesahan...make sure korang amik cop dari pegawai yang betul.  Macam aku aritu..aku amik kat Timbalan Pegawai Pendaftar HEA...jangan korang amik kat HEP pulak okey...nak amik cop ni...boleh pegi kat bangunan Canseleri yang cantik tu...=D

Jangan lupe jugak untuk sertakan skali borang AKUAN PELAJAR...boleh click kat link ni je untuk dapatkan borang...=D nk tengok rupe borang nye...cam kat bawah ni okey...


Lepas semua dah complete...leh la postkan kat alamat PTPTN dan tunggu maklumbalas dari PTPTN:

PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NASIONAL
Lot G2, Tingkat Bawah,
Wisma Chase Perdana,
Off Jalan Semantan,
Damansara Heights,
50490 Kuala Lumpur.
Satu lagi perkara yang korang perlu tao...PTPTN tak kan proses permohonan korang...kalau korang ade jumlah tertunggak untuk pembayaran balik pinjaman DIPLOMA...so korang kene la settlekan dulu ape-ape yang patot tu...biasanye jadual pembayaran balik pinjaman DIPLOMA start lepas kita konvo DEGREE... 

Contohnya cam yang dah jadi kat aku la...=D...sepatotnya da kene start bayar balik pinjaman Diploma Jan 2011 sebab aku da konvo Degree Nov 2010.  Bila hantar permohonan penukaran biasiswa yang degree ni..PTPTN cakap aku kene bayar yang tertunggak tu dulu...then baru permohonan aku akan diproses.  Tapi Alhamdullillah...sume dah selesai....cuma prosesnye jadi lama la sikit...so kalau korang nak prosesnye cepat dan selamat...bayar la dulu pinjaman Diploma tu ikut jadual selagi permohonan korang untuk biasiswa Degree ni tak diluluskan....=D dan ingat...permohonan ni boleh dibuat paling lewat pun SETAHUN SELEPAS KONVO.  Aku dah selamat..korang settle kan cepat-cepat okey...=D GOOD LUCK!!!!!

Photobucket